Image
Дентални услуги София

Smile Factory блог

Тук ще откриете полезна информация и новини свързани с денталните практики и орална хигиена
Image
Зъболекари София

Какво е бруксизъм?

Какво е бруксизъм?

Бруксизмът лош навик или признак, че нещо се случва с нас?

Видове: 
Бруксизмът е парафункционална реакция на стискане на зъби, която представлява хоризонтално движение на долната челюст, поради напрегнати дъвкателни мускули. Бруксизмът се проявява главно нощем, като се чува специфичен звук на скърцане.

Бруксоманията е парафункционално стискане на зъби в статично положение, без изместване на долната челюст. Дневното стискане на зъби е бруксомания.
Какви са признаците?
 -Болка в цялото съзъбие, най-силна след събуждане;
 -Напрежение и болка в дъвкателните мускули и в ставата на долната челюст;
 -Изтриване(изглаждане) на зъбите, пукнатини в емайла, дефекти на емайла в шийките на зъбите;
-Често главоболие или болки в шията;
 -Шум и заглъхване на ушите.

 Какви са последствията?
1.Изтъняването и напукването на емайла води до силна чувствителност в зъбите и създава голям дискомфорт при консумацията на храни и напитки (от студено, топло, кисело и сладко).
 2.Изтъркването на дъвкателните повърхности води до по-лошо качество на стриване на храната, което води до затруднено храносмилане.
3.Намаляването на височината на захапката води до дисбаланс между дъвкателните мускули и ставата на долната челюст, а също и дава по-старчески вид на лицето.
 4.Ако не се вземат мерки на време се стига до умъртвяване на зъби, поради изгубените големи количества твърди зъбни тъкани.

Причините:
Бруксизмът и бруксоманията са най-често асоциирани с високи нива на стрес, а също често се проявяват при много притеснителни хора. 
Лечението е многокомпонентно. Започва се с изработването на индивидуална нощна шина - по този начин се изтърква шината, а не твърдите зъбни тъкани. На помощ в борбата с бруксизма може да се включи психолог. Ако бруксизмът е довел до силно намаляване на твърдите зъбни тъкани се прибягва и до протетично лечение(повишаване височината на захапката).

Първото посещение при детски зъболекар
Електронните цигари и въздействието им върху зъбит...