Image
Дентални услуги София

Smile Factory блог

Тук ще откриете полезна информация и новини свързани с денталните практики и орална хигиена
Image
Зъболекари София

Първото посещение при детски зъболекар

детски зъболекар София

Скъпи родители,

Бихме искали да Ви предоставим повече информация за едни от най-често задаваните въпроси, които получаваме от пациентите всеки ден. Ще започнем с въпроси свързани с посещение при дентален специалист.

  • Кога за пръв път да доведем детето на преглед? Най- подходящ момент за преглед при дентален специалист е в рамките до първата година от раждането. Срокът за пробив на първото зъбче средно е около 6 месец, но при всяко дете е индивидуално. При някои деца зъбките пробиват по-рано , а при други има по- бавен пробив. След пробив на първите зъби и в рамките на първата година детето трябва да се запознае със своя дентален специалист, който да създаде представата за „Дентален дом", в който детето да се чувства спокойно и в безопастност.
  • Какво да очакваме от първото посещение? При дете в ранна детска възраст целта на посещение при дентален специалист е не лечение , а скрининг и профилактика. Детето няма да има спомен от това посещение, но това е правилния момент, в който да се прегледат първите пробили временни зъби и да се дадат насоки относно хигиенните мерки, които са необходими и начинът на хранене.
  • Детето ми е само на 2 ,3 години. Не е ли прекалено малко да ходи на зъболекар? Това е един от най-честите въпроси, които зъболекарите получават от своите пациенти. Дете между 2 и 3 години вече има пробили всички или почти всички временни зъби. Това е периодът, в който децата изискват най- стриктни мерки за профилактика. Голяма част от децата в България имат кариес още в тази възраст и оставен нелекуван той може да се услужни. При спазване на профилактични мерки и навременно лечение могат да се предотварят редица усложнения. 
Какво е бруксизъм?