Image
Дентални услуги София

Smile Factory блог

Тук ще откриете полезна информация и новини свързани с денталните практики и орална хигиена
Image
Зъболекари София

Електронните цигари и въздействието им върху зъбите

Електронните цигари и зъбите

Всеки път, когато в Instagram видите някоя инфлуенсърка небрежно да рекламира различни "флашки" за пушене, вейпване не забравяйте, че този неприятен навик всъщност унищожава зъбите ви. Това е заключение на голямо изследване, което търси връзката между вредния навик и рисковете от развитието на кариеси. Но това изследване не е единственото.

През последните години все по-голямо внимание се обръща на тази нова мода. Вейпването, унищожава белите ви дробове, уврежда венците, унищожава зъбния емайл и други неприятни последици.

В проучването са анализирани данни от над 13 000 пациенти, лекувани (в периода 2019 - 2022 година) в университетските дентални клиники на Tuft univerisity и са били на възраст над 16 години. Според резултатите 79% от употребяващите вейп устройства всъщност злоупотребяват прекалено много с вредния навик. Едно от причините за повишения риск от кариеси е съставът на течността на устройството - богата на въглехидрати (или други източници на въглерод, усвоими от бактериите), които се превръщат в аерозол, който се пренася в устната кухина, където въглехидратите полепват по повърхността на зъбите и създават идеална среда за развитие на бактерии. Изпаренията от вейп устройствата всъщност променят локалната микрофлора като създават условия за култивиране на патогенни видове. При употребяващите подобни устройства се наблюдава и развитие на кариеси на места, на които обикновено по-трудно и рядко се образуват.

Изследователите препоръчват да разпитват пациентите си дали имат подобен навик и да обръщат повече внимание на подобни рискови пациенти. Самите вейпващи пък е хубаво по-често да извършват профилактика и да ползват паста за зъби с високо съдържание на флуорид.

Източник: Karina F. Irusa et al, A comparison of the caries risk between patients who use vapes or electronic cigarettes and those who do not, The Journal of the American Dental Association (2022). DOI: 10.1016/j.adaj.2022.09.013. Статията и снимката са на колегите от страницата “Наука и критично мислене”.

Какво е бруксизъм?
Внимавайте с използването на висококиселинни храни...